Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Česká raftingová základna v Norsku

S využitím mnohaletých zkušeností svého raftařského týmu nabízí CK SMART travel rafting na severské řece Sjoa v podhůří Jotunheimen. Česká raftingová základna je v Norsku k dispozici každoročně od července do poloviny srpna, a to pro skupiny i jednotlivce.

Sjoa je ledovcová řeka ve středním Norsku a z vodáckého hlediska patří k nejpopulárnějším norským řekám. Pramení na svazích největšího skandinávského pohoří Jotunheimen. Tisíce potůčků přivádí vodu do legendárního jezera Gjende, odkud již vytéká majestátní Sjoa

Na své trase se řeka ještě na chvíli zasní v soustavě přírodních jezer, díky níž není její voda tak “ledová“ jako u jiných ledovcových řek. Jakmile však řeka opustí náhorní rovinu s jezery, rozeběhne se svým korytem na plný plyn. Překonává katarakty, vře v soutěskách a hučí ve vodopádech, jakoby si chtěla vynahradit lenošení v jezerech. Ve středním toku se její živly zmírní na vodácky optimální míru a z obce Heidal protéká dlouhými peřejemi a soutěskami, jejichž půvab těžko snese srovnání s jinými řekami. Význam slova Sjoa znamená “třpytivá“ - pro křišťálově čistou vodu zpěněnou v bezpočtu peřejí byste těžko hledali lepší přirovnání.

S CK SMART travel nemusíte mít žádné zkušenosti se sjížděním řek. Stačí, když jste fit, máte touhu po dobrodružství a umíte plavat. Překonáváte hučící vodní válce, výskáte při průjezdu zpěněnými úseky, prostor kolem vás je prostoupen vodní tříští a povely vašeho vůdce. Je to prostě paráda. Projíždíte peřejemi, které byly ještě donedávna doménou pouze zkušených a trénovaných vodáků. Po dobu plavby se musíte plně spolehnout jen sami na sebe, na vašeho vůdce člunu a na členy vaší posádky. Vše je ve vašich rukou. 

Budete prožívat chvíle napětí a určitě se dostaví i opojný pocit divoké radosti z nespoutaného živlu. A pak se přiblíží cíl plavby. Řeka se zklidní a vy se rozhlédnete kolem sebe. Tráva je pořád zelená, nebe pořád modré a přesto je všechno úplně jiné a krásnější. I členové posádky jsou vám nějak bližší. Prožili jste společně něco napínavého a krásného. Obrázky a videa najdete na www.primadovolena.com - ve filtru stačí vyplnit klíčové slovo Sjoa.

Citujme slova Petra Smítky - zakladatele České raftingové základny v Norsku, zapáleného vodáka a majitele CK SMART travel: „V roce 1989 jsem se zúčastnil vodáckého výletu do středního a severního Norska, kde jsme na kajacích sjížděli různé řeky. Řeky to byly krásné, ale ze všeho nejvíc mě uchvátila řeka Sjoa - třpytivá, krásná, divoká a přitom bezpečná. Říkal jsem si - to je řeka, na kterou se určitě budu chtít vrátit. Pak přišla revoluce a záhy na to, po dvou letech,  jsem se na Sjoe objevil znovu, ale už nejen jako kajakář, ale i jako raftař. 

Založili jsme zde první českou raftingovou základnu, která byla a je k dispozici všem Norskem putujícím Čechům a Slovákům. Zájem o naše služby byl veliký a hlavně neutuchající, takže tuto raftovou základnu na Sjoe provozujeme od července do poloviny srpna každým rokem až do současnosti.

V roce 1991, kdy jsme s raftingem v Norsku začínali, u nás raftové čluny tak, jak je dneska známe, vůbec nebyly běžné. Takže jsme si koupili tehdy poměrně populární plavidla - Matyldy. Ty se však nevyráběly jako expediční plavidla, ale jako norné stěny pro ekologické havárie. Z nich jsme vždycky postavili takový plovoucí nepotopitelný vor a na něm jsme sjížděli krásné alpské i norské řeky. Do roku 1995 jsme rok co rok jezdili na řekách pouze na těchto monstrech - stokilových Matyldách, v roce 1996 byl vyvinut klasický raftový člun - Pulsar a od té doby až po dnes na nich raftujeme na Sjoe ke spokojenosti všech. V roce 2011 jsme oslavili 20. výročí české raftingové základny v Norsku.“ 

- PR článek -

SMART travel
Blatenská 111
430 03  Chomutov

Tel.: 474 650 882, 474 650 883 
Mob.: 775 263 423 
E-mail: smarttravel@smarttravel.cz

Internet: 
www.smarttravel.cz 
www.primadovolena.com 
www.zimnidovolena.com 
www.svycarsko.net 
www.cksmart.cz 
www.ck-smart.cz

Článek byl zobrazen 4 653 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy