Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lillehammer – sportovní i odpočinkový

Na severovýchodě Norska se rozkládá město Lillehammer, které je oblíbeným střediskem zimních sportů, lyžařské tradice zde sahají až do roku 1206. V centru pozornosti celého světa se město ocitlo v roce 1994, když hostilo XVII. zimní olympijské hry.

Toto 26 tisícové město leží na severním konci rozlehlého norského jezera Mjøsa, na okraji údolí Gudbransdalen. Je administrativním a obchodním centrem regionu Oppland. Samotné centrum Lillehammeru je poměrně malinké, tvoří ho jedna hlavní ulice jménem Storgata, která si zachovala svůj původní ráz z druhé poloviny 19. století. V okolí se rozkládá řada malebných dřevěných domků, v nichž se dnes nacházejí obchůdky se suvenýry, ale také restaurace a kavárny. Město má co nabídnout jak milovníkům architektury a umění, ale ohromí i krásnou okolní krajinou. Je oblíbeným cílem sportovců a turistů, má vynikající podmínky jak pro lyžování, tak i outdoorové aktivity.

Lidé z Norska sem za kvalitním lyžováním jezdili už dávno před konáním olympiády. První doložená lyžařská akce se zde odehrála v roce 1206, kdy lyžaři převáželi přes hory do bezpečí malého krále Håkona Håkonssona. Jako připomínka na jeho záchranu se dodnes mezi Renou v Østerdalenu a Lillehammerem každoročně pořádá Birkebeinerský závod. 


Autor: Eivind Lie Nitter

K tomu, aby se zde mohla v roce 1994 konat zimní olympiáda, bylo za potřebí vybudovat několik sportovišť. Vznikl třeba skokanský můstek Lysgårdsbakkene, hala Håkons sloužící jako hokejový stadion či Birkebeineren Skistadion. Norsko celkem na olympiádu vynaložilo dvě miliardy norských korun. Nakonec zde bylo vybudováno i olympijské muzeum, které připomíná atmosféru, jež zde během olympijských her panovala. Návštěvníci se mohou seznámit s dějinami olympijských her, které sahají až k řeckým antickým hrám v roce 776 před Kristem. Kromě sportovních aktivit, jež jsou podporovány vybavením na nejvyšší úrovni, zde dnes můžete využít i jiných turistických atrakcí.

Snad největší atrakcí města je skanzen Maihaugen, který návštěvníkům přibližuje život na venkově. Je jakýmsi odkazem zubaře Anderse Sandviga, který se zde usadil v roce 1885 a jeho největší vášní byly starožitnosti, lidové umění a historické budovy. O dva roky později se mu podařilo založit jedno z největších muzeí zemědělské kultury v Norsku. Z počátečního koníčka se nakonec vyklubala sbírka čítající celkem 175 budov, které byly postaveny různými stavebními technikami. Budovy dnes odrážejí každodenní dění v regionu.

V muzeu si můžete prohlédnout zemědělskou usedlost, farmu, pachtovní pozemek a vesničku rozloženou na letní pastvině. Lidé se mohou seznámit se životem na venkově v dobách dávno minulých, se soužitím lidí s hospodářskými zvířaty či s každodenní tvrdou prací. Stojí zde také jeden z nejstarších roubených kostelů v oblasti Garmokirchenu. Součástí skanzenu je i Poštovní muzeum, v němž jsou vystaveny předměty související s dějinami pošty.

Z ostatních Lillehammerských zajímavostí se dá jmenovat třeba Muzeum umění, kde jsou vystavena díla Fredrika Colletta, Erika Werenskiolda, Fritse Thaulowa a dalších umělců 19. století. V muzeu se dnes nachází nádherná sbírka norského malířství, sochařství a grafiky. Muzeum je umístěno v neobyčejně moderní budově, kterou obklopuje zahrada s kamennými a vodními prvky.

Zajímavé je bezesporu také Muzeum historických vozů, které vystavuje přibližně stovku vozidel, ať už jde o auta, motorky, koňské povozy či staré bicykly, tzv. velocipedy. Také pro milovníky vlaků je zde připravena lahůdka v podobě elektrické lokomotivy z roku 1909. Prohlédnout si můžete také úžasně velký model železnice. Rozptýlení na vás čeká v zábavním parku Hunderfossen, kde je kolem 40 nejrůznějších atrakcí, plavecký bazén i automobilový okruh. Při vstupu vás uvítá největší troll na světě a nablýskaný pohádkový palác.

Děti jistě potěší také návštěva miniaturního městečka Lilleputthammer. Nedaleko se nachází horské středisko Hafjell, které nabízí 25 km sjezdovek nejrůznějších obtížností. Jde o nejrozlehlejší lyžařský komplex v okolí Lillehammeru. Kromě lyžování si tady však můžete užít i jízdu po 710 metrů dlouhé dráze pro boby, která má 16 zatáček. Lillehammer je každoročně druhý zářijový víkend dějištěm jazzového festivalu, na který se sjíždí domácí i zahraniční muzikanti.

- jap -

Předchozí články z Norska:
Stavanger - je libo sardinky?
Špicberky
Oslo - Rådhuset
Sognefjord – norský velikán
Tromsø – Paříž severu

Článek byl zobrazen 4 619 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy