Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Norsko, Norsko a zase Norsko …..

O Norsku toho bylo napsáno již tolik, že tento článek je téměř „nošením dříví do lesa“. Přesto bychom vás rádi pozvali a přiblížili vám jednu z jeho částí, konkrétně kraj More og Rømsdal, komunu Averøy.

Již samotná cesta Norskem  od státní hranice se Švédskem ze Svinesundu je úžasným zážitkem. První velký dojem na vás udělá most přes Idefjorden – hraniční most, na jehož výstavbě se aktivně podíleli i Češi. Cestou na sever od hlavního města Oslo se střídají lesy a pole, silnice vede kolem nádherných jezer a vodních toků, sem tam červený, nebo žlutý dřevěný domek, nebo zemědělská usedlost, malá vesnička  – radost pro oko středoevropana. Pohádková krajina potom začíná již v městečku Dombås, které se rozkládá pod dvoutisícovými vrcholy hor na křižovatce silnic E6 směřující do Trondheimu a silnice E136, klesající v úseku 106 kilometrů podél řeky Rauma k moři, do městečka Andalsnes. Po cestě nádherným údolím projedeme vyhlášeným lyžařským střediskem Bjorli, zanedlouho se silnice zařízne do skal a dojedeme k odbočce na silnici č.63, nazývanou též  „cestou Trollů“. Po pár dalších kilometrech nás již čeká úchvatný pohled na moře.

Ostrov Averøy  se nachází v oblasti 63. rovnoběžky a je spojený s pevninou  technicky geniálně vyřešenou silnicí č.64, zvanou  „Atlantická cesta“. Tato silnice spojuje desítky malých ostrůvků elegantními oblouky mostů v délce téměř 8 kilometrů. Po projetí tohoto kouzelného úseku se již nacházíme na ostrově Averøy.

Ostrov je poměrně veliký - měří od jednoho konce k druhému přes 50 kilometrů a žije tu přibližně 5.500 obyvatel. Na ostrově je několik menších průmyslových podniků, zabývajících se především zpracováním ryb, převládá zde však zemědělská výroba, hlavně chov skotu a samozřejmě, jako všude na norském pobřeží, rybolov. Pobřeží ostrova zejména na západní straně, přivrácené na otevřené moře, je velmi členité a sestává z velkého množství menších i větších ostrůvků.

Ostrov má bohatou historii – nacházejí se zde některé památky staré více než několik tisíc let. Překrásnou kulturní památkou je kupříkladu dřevěný kostel v Kvernes, pocházející z roku kolem 1300, úžasným zážitkem je shlédnutí skalních kreseb delfínů v lokalitě Søbstad, jejichž vznik je datován do doby před Kristem. To značí, že již v těchto dobách „dávno minulých“ ostrov obývali lidé, kteří se živili převážně rybolovem.

Ostrov má v současnosti co nabídnout jak rybářům, tak turistům, či cykloturistům. Proto s námi jezdí v poslední době i manželské páry, nebo celé rodiny, i když ne všechny příslušnice něžného pohlaví chytají ryby a přijedou spíše relaxovat. Rychle tu v posledních letech vznikají  nové cykloturistické stezky, pěší turisté mohou využít mnoha možností vycházek překrásnou panenskou přírodou, k podzimu je možné najít nepřeberné množství hub, nad kterými srdce našeho houbaře jásá.

Jediným problémem, který může občas poněkud pokazit radost z pobytu, bývá někdy počasí, které je velmi vrtkavé a jen těžko lze s jistotou říci, jak bude třeba v červenci, nebo srpnu….. ???? Obecně lze uvést, že teploty (kromě letních, které jsou poněkud nižší  než jsme zvyklí u nás) se obvykle příliš neodlišují od našich, problém je v tom, že ale může být chladno a deštivo i uprostřed léta – cestovatel prostě musí být připravený na všechny možnosti. To ale rybáře ohrozit nemůže, jejich nepřítelem není chladno ani déšť, ale především vítr. Ten samozřejmě fouká  a proto se někdy stává, že není možné na moře vyjet a je třeba zvolit náhradní program.

Tomuto problému jsme se snažili předejít výběrem lokalit našeho ubytování – opustili jsme domy na otevřeném moři a přesunuli se alespoň několik stovek metrů do fjordů, kde je možné lovit i v momentě, kdy to na otevřeném moři možné není.

Po mnoha zkušenostech jsme opustili „masovou turistiku“ a specializujeme se pouze na malé skupinky rybářů a cestovatelů, pro které zajišťujeme veškerý (rybářský i turistický) servis. Do Norska jezdíme od časného jara do pozdního podzimu, protože ryby berou nejvíce převážně na jaře a potom na sklonku roku (i když úlovky jsou vyváženy kratšími dny a větší nepřízní počasí).

Naše klienty jsme schopni vyzvednout kdekoliv a odvézt je takříkajíc přímo od domu (samozřejmě to ale není zadarmo). V Norsku pro ně máme připraveno ubytování na ostrově Averøy ve dvou lokalitách, obě jsou vybaveny bezplatným wifi připojením.

První z nich je samostatně stojící dům (dům Levante), který je situován v lokalitě Flatset na západním pobřeží ostrova, před  koncem  rozlehlého fjordu, cca 3 kilometry od otevřeného moře. Zde je možnost rybařit i za značně nepříznivého počasí, mezi spoustou ostrůvků i ve značně rozlehlém fjordu. Dům je vzdálený 250 metrů od moře, určen pro 6-8 klientů, jsou zde samostatné dvojlůžkové, nebo třílůžkové ložnice (lůžkoviny a povlečení bez ručníků jsou v ceně), dvě koupelny se sprchou a WC, společná kuchyně (lednice, mikrovlnná trouba, elektrický sporák, kávovar, nádobí) a společenská místnost (BTV, SAT, CD přehrávač), terasa s posezením (zahradní gril) a výhledem na fjord. U tohoto domu máme k dispozici rybářské lodě se silnějšími motory (pro každou dvojici je k dispozici loď), jízdní kola, gril, automobil sloužící pro dovoz úlovků a případné výlety podle přání klientů, mrazicí boxy o objemu 500 litrů pro každou dvojici. Přímo v místě je rovněž náš správce, hovořící česky.

Druhou lokalitou je rybářský areál sestávají z několika domů, ve kterých jsou situovány byty pro 2, 5, 6 a 8 klientů. Celková kapacita areálu je 35 lůžek. Jedná se o samostatné byty s veškerým vybavením, tedy ložnicemi (ve většině případů dvojlůžkové), kuchyní (lednice, elektrický sporák, nádobí), obývací místností (BTV, SAT), koupelnou (sprcha) s WC, mrazicím boxem. Sem je ovšem třeba přivézt si vlastní povlečení na lůžkoviny. Areál je vzdálen od moře 200 metrů. Jeho poloha je na severním konci ostrova v otevřeném fjordu a vzdáleností na otevřené moře 1,5 kilometru. Podmínky pro rybolov za špatného počasí jsou omezené, vyvažuje to však kratší vzdálenost na otevřené moře. Tuto lokalitu doporučujeme spíše jen rybářům. K dispozici jsou zde lodě pro 2 - 3 osoby. V tomto areálu máme správce hovořícího anglicky, německy a norsky, náš delegát dojíždí zpravidla 2x týdně.

Naše zájezdy jsou vhodné pro jednotlivce, dvojice i menší skupiny rybářů i nerybářů.

- PR článek -

kontakty:
levante.cz s.r.o.
Pobřežní 95/74
187 00 Praha 8 – Karlín
tel/fax: 382212405

e-mail: info@levante.cz
www.levante.cz

Článek byl zobrazen 4 890 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy