Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Norsko neznámé

Norské království je pro mnoho Čechů stále zemí dosti neznámou, proto často podléhají mylným představám o krutosti zdejšího počasí. Zájemci o tuto nejsevernější evropskou zemi si mohou přečíst moje několikaleté poznatky a postřehy.

- PR článek -

Nejlepší variantou, jak se do Norska dostat, je vyrazit osobním automobilem. Existuje několik tras, ale mezi turisty je nejrozšířenější cesta z Prahy přes Drážďany a Berlín, odtud do přístavu Sassnitz nebo Rostock a dále trajekty do švédského přístavu Trelleborg. Z přístavu vás pak až do Trodheimu povede mezinárodní silnice č. 6., po které je možné se dostat dále na sever, až za severní polární kruh. Oblíbenou, ale náročnější variantou je cesta z Kielu do Osla na mezinárodních zaoceánských lodích Fantasi a Konge Harald. Plavba na těchto luxusních lodích je pro nás středoevropany opravdovým zážitkem.

Na svých rybářských toulkách jsem se v roce 1997 dostal do jedné z nejvyhledávanějších turistických oblastí Norska – Komuny Aure, která se rozkládá na hranicích krajů More og Romsdal a Sor – Trondelag. Jak jsem zjistil, je tato oblast velmi oblíbená nejen mezi zahraničními turisty, ale také mezi Nory a to zejména pro svou rozmanitost a možnosti zajímavých výletů. Také z tohoto důvodu je velmi výhodné navštívit Norsko vlastním autem, podle svého si tak vychutnáte všechny krásy a zvláštnosti, které země nabízí.

Je třeba myslet také na to, že Norsko patří mezi jednu z nejdražších zemí světa, což se odráží i na cenách základních potravin. Další nezanedbatelnou výhodou osobního automobilu je tak možnost dovézt si některé instantní či zamražené potraviny s sebou. V těchto případech je však dobré mít v Norsku zajištěné místo, kde můžete dovezené zásoby uchovávat.

Všechna tato zjištění mě dovedla k rozhodnutí, zařídit v Norsku takovéto místo pro své krajany. Ubytování je umožněno v usedlosti nacházející se ve starobylém přístavu Eidestranda, který je ve vlastnictví rodiny Lindaasů. Tato rodina zde žije již po více jak dvěstěpadesát let a veškerá činnost se po generace předává z otce na syna. I když jde o polosamotu, blízkost okresního města Aure zaručuje, že i tady mohou návštěvníci uspokojit veškeré své potřeby. Najdou zde vše - od nákupního střediska, bankovních služeb až po základní lékařskou pomoc, což je velice výhodné.

Ubytování je zajištěno v plně vybavených pokojích s vlastní kuchyňkou a sociálním zařízením. Dále je k dispozici filetárna, mrazicí box na úlovky a chladírna na vaše dovezené potraviny. Po celou dobu pobytu můžete využívat 24 hodinový servis nebo parkovací místo.

První turisté, kteří k nám začali jezdit, byli především rybáři, které lákaly Čechům neznámé a exotické úlovky. Se vzrůstajícím zájmem o tuto nádhernou zemi jsme začali rozšiřovat naši nabídku pro zájemce o potápění, cykloturistiku, ale i o fakultativní výlety do blízkého i vzdálenějšího okolí. Jedním z nejnavštěvovanějších míst je město Trondheim se svou světoznámou katedrálou Nidaros. Mezi další jeho velká lákadla patří historické centrum, dřevěné přístavní domy postavené na pilířích nad vodou, stará pevnost, věznice Mukholmen situovaná na pustém ostrově, rybí trhy a spousta dalších zajímavostí.

Jižně od přístavu Eidestranda se rozkládá město Kristiansud a Álesund, kde můžete navštívit jedno z největších podmořských akvárií v Evropě. Z Álesundu máte možnost se vypravit na světoznámou Trolí cestu, na níž je napojena Orlí cesta, fjord Gejranger. Hora Dalsniba zase poskytuje nádherný výhled do okolní krajiny. Tato místa patří v letních měsících k nejnavštěvovanějším v Norsku a můžete zde potkat turisty z celého světa.

Při cestě na sever po silnici č. 6 můžete kromě Trondheimu navštívit také známá Lososí akvária. Jedná se o lidmi uměle vytvořený lososí přechod na řece Namsos. Jelikož je ale sepjetí Norů s přírodou velmi silné, bylo dílo vytvořeno tak, aby se minimalizovaly zásahy do okolní přírody. Na to však bylo zapotřebí vynaložit nemalé finanční náklady. Dále se dá pokračovat až k Polárnímu kruhu, kde vám za poplatek vystaví potvrzení o tom, že jste tento kruh překročili. I v této, na první pohled nehostinné části země, je spousta nádherných míst, které stojí za to navštívit.

Důležité je zmínit také několik informací ohledně poplatků souvisejících s cestováním do Norska i po něm. Na hlavní trase, tj. na silnici č. 6 se poplatky pohybují okolo 15 – 20 NOK a platí se celkem třikrát. Pokud byste chtěli jet z Osla nebo Stavangeru na sever po pobřeží, mohli byste být nemile překvapeni. Tyto silnice jsou totiž poměrně často přerušovány fjordy, přes které vás přepraví místní trajekty. V některých případech je možné využít tunelu či mostu, které jsou však většinou také zpoplatněny. Cena takového výletu se tak může vyšplhat až na 15 – 20 tisíc korun.

Co se týče počasí, z vlastních zkušeností vím, že v mysli většiny středoevropanů je Norsko spojováno pouze se zimou, sněhem a ledem. Pravdou je, že vnitrozemí je klimaticky drsné, ale pobřeží je ovlivňováno teplým Golfským proudem tak výrazně, že jsou zdejší letní teploty často srovnatelné s těmi českými. Prostředí je navíc obohaceno o čistý vzduch a příjemné mořské klima.

Pro nás středoevropany je navíc zcela neznámý Polární den, který je v místě našeho působení od 20. 5. do 5. 8. V této době slunce vůbec nezapadá a tak se i možnost času dovolené značně prodlužuje. Minimální osídlení, božský klid a kouzelné přírodní scenérie – to vše jsou dostatečné důvody, proč se do této severské země vypravit. Bližší informace získáte na naší kontaktní adrese, kde vám také rádi zodpovíme vaše otázky.

Honza Nor s.r.o.
Nám. Tyrše a Fügnera 3
Mohelnice
789 85

Tel.: 604 343 970, 605 910 353
Fax: 583 430 975

Pracovní doba: Po – Pá 9. 00 – 14. 00
Vedoucí firmy: Jan Šišma
Asistentka: Milena Strupková

Článek byl zobrazen 11 740 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy