Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Oslo - Radhuset

Snad nejznámější dominantou Osla je tmavočervená budova radnice Rådhuset s dominantními věžemi. Budova radnice byla otevřena v roce 1950 při příležitosti 900. výročí založení Osla. V tomto administrativním centru metropole bývá každoročně udělována Nobelova cena míru.

V roce 1918 vyhráli soutěž o návrh nové radnice architekti Arnstein Arneberg a Magnus Poulsson. Původně se však tato moderní stavba z tmavočervených cihel setkala s odporem místních obyvatel, později si však na ni natolik zvykli, že ji dnes považují za neodmyslitelnou součást města. Ve slavnostním sále Radhushallen se každoročně 10. prosince uděluje Nobelova cena míru. Tento hlavní sál zaujímá plochu 1519 metrů čtverečních a je vyzdoben olejomalbou Henrika Sørensena zvanou „Práce, umění a oslava“, která je největší v Evropě – zaujímá celou jedno stěnu.


Autor: Peter  Krefting

Na výzdobě interiéru radnice se podíleli ještě další přední norští umělci. V Hodovní galerii je umístěna freska od Axela Revoldta, na které je zachycena průmyslová a konzumní společnost 50. let 20. století. Zaměřuje se na zemědělství, stavbu lodí, rybolov a továrny. V srdci radnice se nalézá Síň městské rady Bystyresalen, v níž pravidelně zasedá 59 radních. Hodovní dál Bankettsalen je dějištěm velkolepých hostin. Tato vzdušná, prostorná a prosvětlená místnost se může pochlubit přepychovou výzdobou, včetně královských podobizen.

Nad vchodem do radnice si můžete prohlédnout sochu Sv. Hallvarda – patrona Osla. Ten byl ve snaze zachránit ženu před lupiči zabit a svržen do fjordu s mlýnským kamenem přivázaným ke krku. Jako zázrakem však vyplaval na hladinu a byl prohlášen za mučedníka. Na budově je umístěna také socha Albertiny. Tuto tragickou postavu vytvořil Christian Krohg ve svých písemných a malovaných dílech. Na východní stranu fasády radnice ji v podobě reliéfu zvěčnil Alfred Seland.

V sousedství Rådhusetu se rozkládá náměstí Korunní princezny Märthy se zahradami a pěší zónou. U radnice je také muzeum věnované Nobelově ceně za mír (Nobels Fredssenter) a spousta obchodů se suvenýry. Díla minulých i současných nositelů Nobelovy ceny jsou prezentována v bývalé budově železničního nádraží Uestbanen, která byla přeměněna na sídlo Nobels Fredssenter.

- jap -

Předchozí články z Norska:
Sognefjord – norský velikán
Tromsø – Paříž severu
Oslo – návštěva ve svatém městě
Norsko, Norsko a zase Norsko …
Norsko - vyrazte za hranice všednosti

Článek byl zobrazen 5 196 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy