Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Přírodní krásy Norska

Norsko je zemí superlativů. Jeho přírodní krásy patří k nejzajímavějším v evropském a pravděpodobně i světovém měřítku. Vždyť podobné fjordy najdeme až na vzdáleném Novém Zélandu.

Lofoty
Foto: Lofoty

Romatika severu

V Norsku se nachází jedinečné fjordy, rozmanitá pohoří, mohutné ledovce, náhorní plošiny, malebná jezera, dravé řeky, tříštící se vodopády. A to vše můžete zažít, když se vydáte na poznávací zájezdy, které míří právě do této skandinávské země. Zdejší příroda je natolik úchvatná, že její podmanivou krásu přijíždí obdivovat návštěvníci ze všech koutů světa.

Nordkapp
Foto: Nordkapp

Norské fjordy

Norské fjordy – pojem, který přitahuje do Norska návštěvníky z celého světa. Charakterizovat je můžeme jako hluboké zářezy moře do pevniny, které se táhnou až 250 kilometrů od pobřeží. Fjordů existují stovky od malých až po velké, fjordy zvučných jmen nesmazatelně uložených v paměti milovníků přírody. Ale i když rozměry fjordů jsou pozoruhodné, fascinující je jejich původ vzniku. Svědkem geneze fjordů je období před více než milionem let. Vznikly tehdy jako hluboká ledovcová údolí, která se naplnila vodou, když se rozpouštěl led po skončení poslední doby ledové. Na závěr krátkého seznámení s fjordy si připomeňme několik NEJ. Ze všech nejdelší je Vestfjord s délkou 255 kilometrů, nejhlubší Sognefjord o hloubce 1244 metrů a za nejkrásnější je považován Geiranderfjord, jehož strmé stěny jsou zdobeny desítkami nádherných vodopádů. Nezapomenutelné pohledy na fjordy mohou návštěvníci obdivovat při vyhlídkové plavbě lodí, kterou rovněž zájezdy do Norska nabízejí v rámci svého programu.

Geirangerfjord
Foto: Geirangerfjord

Norské ledovce

Skandinávské hory jsou nejbohatší na stále aktivní ledovce, i když i zde, jako všude v Evropě, ustupují. Největšími ledovci v Norsku jsou ledovec Svartisen a jižněji u fjordů ležící Jostedalsbreen. Svartisen, česky černý led, nejednou z největších pozoruhodností a zvláštností Norska. S rozlohou 370 km2 je druhým největším ledovcem v Norsku. Jeho název je ve skutečnosti protikladem k jasně zářící bílé barvě, kterou ledovec má. Nachází se v norském Národním parku Saltfjellt – Svartisen o rozloze 1840 km2, vyhlášeném v roce 1989. Ledovce připomínají svým tvarem chobotnici. Z jejich středu se táhnou mohutné ledovcové splazy připomínající chapadla. Ke konci těchto splazů vedou turistické trasy, aby návštěvníci mohli obdivovat zářící bílé a namodralé útesy ledu. Některé splazy jsou zakončeny jezerem, po kterém pluje výletní loďka, dále do údolí stékají ledovcové řeky mnohde přerušené kaskádami vodopádů.

Nigarsbreen
Foto: Nigarsbreen

Souostroví Vesterály a Lofoty

Za polárním kruhem se nachází mnoho ostrovů a ostrůvků při pobřeží Norska, ale největší věhlas získala souostroví Vesterály a Lofoty. Souostroví Lofoty patří k nejmalebnějším místům ve Skandinávii. Tmavě červené rybářské vesničky jsou rozprostřené podél mořských zálivů a nad nimi se tyčí rozeklané vrcholky hor. Jsou považovány za ráj turistů, malířů a rybářů. Lofoty jsou souostroví dlouhé 240 kilometrů. Ostrovy vděčí za svou proslulost hlavně rybolovu, který je také častým cílem návštěvníků. Sušené či naložené v soli se staly tresky důležitým vývozním artiklem a místní pochoutkou. Nachází se zde i UNESCEM chráněný fjord Nusfjord a městečko Reine, vyhlášené nejkrásnějším místem Norska. Vydáme-li se z Lofot na sever, přivítá nás souostroví Vestrály, nechvalně proslavené lovem velryb v minulosti. S nádhernou panenskou přírodou si jistě získá srdce každého návštěvníka.

Lofoty
Foto: Lofoty

- PR článek -

Článek byl zobrazen 4 038 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy