Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tromso – Paříž severu

Daleko za severním polárním kruhem v Norsku se rozkládá město Tromsø, které je největším městem v rozlehlých polárních oblastech Skandinávie. Město leží ve stejné zeměpisné šířce jako severní Aljaška, proto se pyšní několika prvenstvími – nachází se zde nejseverněji položená univerzita, pivovar i katedrála na světě.

Ve vikinských dobách se na tomto území nacházela zemědělská osada a kolem roku 1250 zde vyrostl první kostel. V období hanzy nastal rozkvět obchodu a roku 1794 Tromsø obdrželo městská práva. Město od 20. let 19. století funguje jako námořní přístav v Arktickém oceánu. Právě odtud vyráželi na své polární expedice průzkumníci Amundsen a Nansen.  V současné době žije ve městě okolo 65 tisíc obyvatel a pro svou krásu bývá často nazýváno Paříží severu.

Střed města se rozkládá na ostrově v rušném Tromsø-sundu. Tromsø, které bylo postaveno převážně ze dřeva, protíná hlavní pěší zóna s názvem Storgata, v níž se prodávají všechny možné místní i mezinárodní produkty a zboží. Snad nejvýraznější dominantou města je Ishavsjatedralen, neboli Arktická katedrála. Ta byla postavena teprve v roce 1965 z betonu, podle návrhu architekta Jana Inge Hoviga. Katedrála má nezvyklý úhlový tvar a barvu, která v mnohých lidech evokuje podobu ledovce - stala se tak unikátním objektem vévodícím městu. Skleněná výplň v oknech dokáže vydávat speciální světelné efekty, které připomínají polární záři, jež rozjasňuje zdejší temnou oblohu v zimních měsících. Východní stěnu katedrály vyplňuje 23 metrů vysoká trojúhelníková vitráž od Victora Sparre z roku 1972. Skládá se z 86 skleněných panelů pomalovaných na téma Druhého příchodu Ježíše Krista. Lustr zdobící interiér svatostánku byl vyroben v Oslu z českého krystalu.


Autor: tomislav  medak

Jiným zajímavým a často navštěvovaným objektem se stala Polaria, která je národním centrem pro výzkum a informace související s polárními oblastmi – zejména pak Arktidou. Najdete zde nejen arktické akvárium, ale vše, co je spojeno s arktickou faunou a flórou. V akváriu jsou chovány arktické druhy ryb a mnoho dalších živočichů, jako například krab kamčatský. Tento arktický druh dosahuje hmotnosti až 10 kilogramů a dostal se sem z Ruska. Mezi další atrakce patří bazén s tuleni, které je možné díky prosklenému dnu pozorovat zespodu.

Nejstarší uměleckou společností v celém severním Norsku je Tromsø Kunstforening zřízený v roce 1877. Orientuje se na norské i světové současné umění a každoročně je pořadatelem přibližně 20 výstav. Společnost sídlí v objektu z 19. století, kde dříve působilo Tromsø Museum. Ve městě můžete navštívit regionální umělecké muzeum severního Norska – Nordnorsk Kunstmuseum, které bylo založeno v roce 1985 s cílem přiblížit veřejnosti obrazy a rukodělné výrobky pocházející ze severních oblastí. Prohlédnout si zde můžete také sochy a textilie, nebo některou z krátkodobých výstav starších a novějších děl, které muzeum pravidelně pořádá.

Hojně navštěvovanou atrakcí je také Polarmuseet, které se zaměřuje na lovecké a výzkumné polární výpravy. Návštěvníci se zde dozvědí podrobnosti o plavbě Fridtjofa Nansena na lodi Fram na severní pól, seznámí se se životem dobrodruha a dobyvatele jižního pólu Roalda Amundsena, nebo s pokusem Salomona Andréea doletět na severní pól v balonu. Další expozice muzea jsou věnovány prvním lovcům na Špicberkách, kteří v tamějších ledových pustinách lovili lední medvědy, lišky polární a tuleně.  Zdejší sbírka obsahuje předměty denní potřeby, náčiní a velké množství dalších artefaktů, které po sobě lovci zanechali. Muzeum naleznete v přístavní části starého města, mezi mohutnými skladišti, rybářskými ubytovnami a dřevěnými budovami pocházejícími z 30. let 19. století.

V univerzitním kampusu v Breivice nedaleko botanické zahrady v Tromsø se nachází Nordlysplanetariet – planetárium pro pozorování polární záře. Za tmavých zimních měsíců je právě zde největší pravděpodobnost spatření aurory borealis, tedy polární záře. Slunce zůstává pod obzorem od 26. listopadu do 15. ledna, návrat slunce je pak vhodnou událostí pro oslavy. Návštěvníci zde mohou také shlédnout film „Arktické světlo“, který poskytuje reálný zážitek z pozorování tohoto podivuhodného světla. V letních měsících vystřídá polární záři zase úchvatné půlnoční slunce, jež ozařuje noční oblohu. To je možné pozorovat od 18. května do 26. července. Toto planetárium si lidé často pletou s Nordlysibservatoriet – observatoří pro pozorování polární záře, která se nachází ve Skibotnu v Lyngenu.

Od roku 1972 je ve městě také nejseverněji položená univerzita na světě, na které dnes studuje více než 10 tisíc studentů. Součástí Univerzitního muzea je Tromsø Museum Universitetsmuseet, regionální muzeum severního Norska. Bylo založeno v roce 1872 a dodnes uchovává rozsáhlé sbírky z doby kamenné, z éry Vikingů a raného středověku. Prohlédnout si zde tak můžete například rekonstrukce vikinských dlouhých domů, středověké kostelní plastiky či barokní sochy. Muzeum je zaměřeno na polární krajinu a kulturu, věnuje se proto také dějinám a životu Sámů. Malé zvědavce jistě potěší replika dinosaura v životní velikosti, nebo promítání filmů.

Pokud se na město chcete podívat z vrchu, využijte možnosti lanové dráhy, která Vás vyveze na vrchol Storsteienen do výšky 421 metrů nad mořem.  Lanovka je otevřena obvykle jen v měsících od dubna do září. Za zmínku stojí také světově nejseverněji situovaná botanická zahrada, která své exponáty přizpůsobuje charakteristickému počasí severního Norska oteplovanému Golfským proudem.

- jap -

Předchozí články z Norska:
Oslo – návštěva ve svatém městě
Norsko, Norsko a zase Norsko …
Norsko - vyrazte za hranice všednosti
Norsko neznámé
Norsko - kouzelná země severu

Článek byl zobrazen 10 021 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy