Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Trondheim – Brána severu

Trondheim je třetím největším městem v Norsku, sídlem biskupa, správním střediskem oblasti i velké obchodní centrum. Leží u dlouhého Trondheimsfjordu a protéká jím řeka Nidelva, která zde ústí do moře. Díky své poloze v centrální části země bývá také často nazýván „Branou severu“.

V Trondheimu dnes žije okolo 152 tisíc obyvatel. Je to jedno z nejstarších norských měst, které se postupně rozrostlo v okolí své katedrály. Hrálo tak důležitou roli v náboženských a kulturních dějinách země. Dějiny Trondheimu sahají až do konce prvního tisíciletí, kdy bylo založeno vikinským králem Olafem I. Tryggvasonem. V místě, kde se vlévá řeka Nidelva do moře, nechal postavit první dřevěný kostel, zasvěcený sv. Klementovi, který byl předchůdcem dnešní mohutné katedrály. Nově vzniklé město dostalo název Nidaros, stalo se střediskem oblasti Trøndelag a posléze i hlavním městem země. Po kanonizaci krále Olafa Haraldssona v roce 1031 začali k jeho svatyni situované na místě katedrály Nidarosdomen proudit poutníci. V roce 1075 zde bylo založeno první norské katolické biskupství, povýšené v roce 1152 na arcibiskupství, jehož funkce zanikla až s reformací v roce 1537.

Častým problémem města byly ohně, které několikrát zničily jeho značnou část. V roce 1681 lehlo popelem téměř celé středověké město. Po tomto katastrofálním požáru se začalo budovat moderní město s pravoúhlou sítí ulic. Mimo jiné byla na východním vrchu města postavena také pevnost Kristiansten, která měla za úkol ochraňovat jej před útoky nepřátel. Nejtěžší zkoušku prodělala v roce 1718, kdy město obsadili Švédové. V 18. a 19. století prožíval Trondheim kulturní a ekonomický růst, v roce 1789 začaly vycházet první norské noviny a od 19. století ve městě působí stálé divadlo. V roce 1910 tady byla otevřena první polytechnická škola univerzitní úrovně, která společně s Institutem námořního výzkumu tvoří Centrum technologického výzkumu a rozvoje. Ve městě vyrostlo mnoho technologicky zaměřených podniků a Trondheim je dnes považován za hlavní město technologie v Norsku. Trondheim po staletí tradičně zastával funkci korunovačního města krále a tato tradice byla udržena i při korunovaci nynějšího krále Haralda V. v roce 1991.

Mezi nejcennější trondheimské památky patří již zmiňovaná katedrála Nidarosdomen, jejíž nejstarší část se datuje do roku 1320. Je považována za jednu z nejkrásnějších gotických staveb severní Evropy a zároveň je to nejstarší církevní stavba v Norsku. Vyrostla na místě kostela Kristkirken nad hrobem Olafa Svatého. V současné době je možné na stavbě pozorovat prvky románské, gotické a normanské architektury. I když byla několikrát zničena požárem, vždy byla znovu zrestaurována. Jde o mohutnou stavbu, katedrála je 102 metrů dlouhá a 50 metrů široká.

Až do roku 1908 byla korunovačním místem králů, jedna z jejích kaplí proto ukrývá norské korunovační klenoty, včetně korun vladařů. Byly vyrobeny ve Švédsku během 19. století speciálně pro korunovační účely. Katedrála má krásně zdobené západní průčelí s třemi portály a zajímavou rosetou od Gabriela Kiellanda. Fasádu doplňuje řada soch, které znázorňují norské světce. Sochařská výzdoba pochází z doby rekonstrukce, je společným dílem předních umělců Norska.

Hlavní loď katedrály připomíná svým architektonickým pojetím katedrály v Lincolnu a Westminsterského opatství v Londýně. Interiér Nidarosdomenu ukrývá varhany z roku 1930, které jsou dílem Němce G. F. Steinmeyera. Barokní část pochází z varhan vyrobených v Německu v roce 1740 J. J. Wagnerem. Nejstarší částí katedrály je jižní část transeptu, pochází z let 1130 – 1150. Nachází se zde kaple sv. Jana, která byla vysvěcena v roce 1161. Severní část transeptu byla postavena v románském slohu, oltář je věnován obětem 2. světové války v Norsku. V kapli jsou pak obsažena jména všech, kteří položili vlastní život za svobodu země. Uprostřed oktagonu stojí vysoký oltář z roku 1892, na jehož místě byl údajně pohřben Olav Haraldsson po bitvě u Stiklestadu. Křtitelnice napravo je prácí sochaře Gustava Vigelanda. Oltář Olavsantemensal vypráví příběh o Olavu Haraldssonovi z doby těsně před bitvou u Stiklestadu až do jeho kanonizace. Norové žijící v USA darovali katedrále v roce 1930 při příležitosti 900. výročí jejího založení stříbrný krucifix, který obsahuje 70 kg čistého stříbra.

Centrum města se nazývá Midtbyen a je ze všech stran obklopeno fjordem a meandry řeky Nidelvy. Většina domů byla postavena ze dřeva, Trondheim má tak pravděpodobně nejvíce dřevěných budov ze všech měst v nordických zemích. Srdcem Trondheimu prochází hlavní tepna Munkegata. Mezi významné církevní památky patří Arcibiskupský palác založený v roce 1152, který se krátce po zavedení křesťanství stal centrem politické a duchovní moci v Norsku. Po reformaci jej využíval feudální pán, posléze sloužil jako vojenská základna a dnes funguje jako ubytovna pro oficiální návštěvy.  V obnoveném jižním křídle se nachází muzeum, kde se můžete dozvědět něco o dějinách a významných událostech v zemi. Je možné si prohlédnout sochařskou výzdobu katedrály, nálezy z paláce i arcibiskupskou mincovnu. Ve zdejší zbrojnici jsou uloženy střelné zbraně.

Navštívit můžete Trondheimské umělecké muzeum ukrývající hezkou sbírku obrazů. K nejvýznamnějším dílům patří norské obrazy pocházející od 19. století do současnosti. Najdete zde však také kolekci dánských maleb i mezinárodní kolekci grafických listů. V Muzeu užitného umění postaveného z červených cihel je vystaven nábytek, stříbro a textilie. Významnou kulturní institucí města je divadlo Trøndelag Teater, které bylo dokončeno v roce 1997 a je tvořeno pěti různými scénami umístěnými v jediném objektu. Každá scéna má 50 až 500 míst k sezení. Součástí divadla je i secesní kavárna.

Exponáty Přírodovědeckého a Archeologického muzea najdete ve třech samostatných budovách nesoucích jméno po zakladatelích Norské královské vědecké společnosti. V Budově Gerharda Schøninga jsou návštěvníkům představeny církevní dějiny Norska. Vystaveny jsou zde rovněž kostelní interiéry a náboženské umění. Na středověk je pak zaměřen objekt Petra Frederika Suhmse. V pobočce Johana Ernsta Gunnera se nachází oddělení zoologie a mineralogie. Ve městě dále naleznete ještě Trondheimské námořní muzeum nebo Norské národní muzeum pro hudbu a hudební nástroje Ringve.

Významnou církevní stavbou Trondheimu je i Vår Frue Kirke, neboli kostel Naší Paní. Tento boží stánek byl založen ve 12. století a jako jediný ve městě přečkal reformaci. Jeho zdi zdobí slova psaná ve staré norštině, která se překládají jako „Vlastní mě svatá Maria“. Mezi nejimpozantnější historická sídla ve městě patří Královská rezidence Stiftsgården s ukázkou norské dřevěné architektury. Ve stavbě měřící na délku 58 metrů je ukryto 64 místností. Za návštěvu rozhodně stojí také skladiště a přístavní hráze u řeky Nidelvy známé jako Bryggen. Jde o zrekonstruované pestrobarevné budovy lemující oba břehy řeky. Nejstarší dochovanou přístavní hráz je možné datovat do přelomu 17. a 18. století.

Při procházce městem byste neměli vynechat ani pevnost Kristiansten z roku 1681, ze které se naskýtá nádherný výhled na město a jeho široké okolí. Z přístavu v letních měsících vyplouvají lodě na ostrov Munkholmen, který v dávných dobách sloužil jako vězení a místo poprav. Dnes je atraktivním rekreačním místem s pěknou pláží a mnoha restauracemi.

- jap -

Článek byl zobrazen 11 231 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy