Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Norsko - kouzelná země severu

Kouzelná země ležící na severu Evropy, která je proslulá svojí úchvatnou panenskou přírodou, na kterou nikdy nezapomenete.

- PR článek -

Upoutá vás krajina plná bujných lesů a luk, bublajících potůčků, jezer, horských ples s křišťálově čistou vodou, divokých a nespoutaných řek, které si krátí cestu rozeklanými soutěskami a všude kam vaše oko dohlédne, spatříte vodopády, velké i malé, padající z velkých výšin a některým budete tak nablízku, až se jich téměř dotknete a pocítíte, jak jejich vlhký nádech se kolem vás obtočí a zvolna začne stoupat vzhůru v podobě bílé páry. A ty dech beroucí fjordy, tak tajuplné, hluboké, nekonečně dlouhé s temně modrou hladinou, od níž se odráží sluneční paprsky zpět vysoko ke skalním stěnám, které se majestátně tyčí všude okolo nich. Všude okolo tak jako v pohoří  Jotunheimen, národním parku, ve kterém naleznete nejvyšší horu celé Skandinávie Galdhopiggen s výškou 2469 m.n.m., horu která má pro Nory náležitý význam asi jako pro nás Sněžka a pro Slováky Kriváň. Není tak divu, že je její vrchol místo bílé sněhové pokrývky  přímo zasypán výletníky, horu, na kterou se můžete vypravit i vy, a po jejímž zdolání vás odmění nekonečným rozhledem po okolních zasněžených vrcholcích, údolích s vlnícími se ledovci a vy pocítíte sounáležitost s celou tou krásou.

A tam, daleko za severním polárním kruhem, kde lišky dávají dobrou noc a širé pláně zůstávají osvětleny rudým půlnočním sluncem, získáte tolik silných zážitků, jako málo kde jinde na světě. A tyto zážitky budou nadále umocněny v okamžiku, kdy spatříte Lofoty. Nejkrásnější ostrovy severu, kde vysoké skalnaté štíty vystupují z hladiny moře a dotýkají se modravého nebe a pod nimi spousta ostrůvků, průlivů, zálivů a fjordů s barevnými městečky a rybářskými vesnicemi a v jejich blízkosti dřevěné sušáky na tresky ulovené místními rybáři ve zdejších bohatých, chladných vodách. To vše je pospojováno v jeden celek úzkými, klikatými silnicemi s mnoha vyklenutými  mosty a podmořskými tunely. A po celou cestu na sever vás budou provázet varovné trojúhelníky u silnice s černou siluetou  nosatého paroháče. 

Pozor sobi! Všude okolo silnic, na pastvinách, v lesích, ale také přímo na silnicích. Auta, autobusy se jim vyhýbají a zpomalují, aby si jejich pasažéři mohli vyfotografovat tyto všudypřítomné paroháče, jak pobíhají a polehávají okolo, aby si následně zakoupili u stánků Laponských prodejců v pestrobarevných krojích jejich hebké kožešiny. A když nezatoužíte po nějaké kožešině či paroží, můžete si udělat radost koupí figurky Trola. Především vaše děti z nich budou nadšené. Tak proč jim nějakého nekoupit a nenaplnit tak jejich křehké duše spokojeností. Trolové to jsou malí i velcí až obrovití, bájní, avšak zlomyslní skřítkové, žijící v hlubokých severských lesích. A bude rozhodně z čeho vybírat. Chcete tam toho s tím velkým nosem a kloboukem? A co ten s keltskou rohatou přilbicí? No nejsou báječní, tak oškliví, až jsou krásní?

Avšak Norsko to nejsou jen fjordy, vodopády, jezera, hory, ledovce, nosatí paroháči a trolové  ale také malebná severská města, městečka, vesnice, osady, osamělé domky a chaty poschovávané v krajině mnohdy tak úžasně, až s ní v dokonalé harmonii splývají. Velká města jsou plná všeho, co si jen dokážete představit. Takové hlavní město Oslo vám nabízí malebné historické domy, ale i moderní architekturu. Nejnovější architektonický skvost  je budova Opery. Dále pak můžete obdivovat  pevnost Akershus a královský palác, ve kterém stále sídlí norský král Harald a konečně pro Oslo tak typickou tmavočervenou budovu radnice a neorenesanční Parlament. Těch si vskutku nejde nevšimnout. Asi nejznámější a nejnavštěvovanější je Vigeland  park, kde se nachází soubor 200 unikátních soch, vyjadřujících lidské vlastnosti, touhy, vlastně celičký lidský život od narození až po stáří a uprostřed toho všeho hemžení je monumentální spletenec lidských těl vytesaný do podoby velkého obelisku. A těch muzeí!  Kdo už jednou přijede do města Osla, nemůže odjet, dokud alespoň některá nenavštíví. Stačí vzpomenout na loď Fram, mohutný trojstěžník přizpůsobený pro plavbu v ledových krách severských moří, loď se slavným jménem a ještě k tomu loď slavného dobyvatele severního a jižního pólu Roalda Amundsena, která se dostala nejdále na sever a na jih zeměkoule. Hned vedle muzea věnovaného lodi Fram najdete další muzeum. Také zde  jsou lodě, vlastně spíše atypická plavidla jako je rákosový člun RA a balzový vor KON-TIKI Thora Hayerdala, který vedl ty  nejodvážnější dobrodruhy, aby dokázali celému světu pravdivost jeho teorie o možnostech plavby dávných kultur na jiné kontinenty. Půjdeme-li více severněji, nemůžeme minout města Lillehammer a Trodheim, jedno je proslulé jako místo konání zimních olympijských her v roce 1994, druhé proslulo svojí katedrálou Nidaros ve stylu severské gotiky a historickým přístavem s dřevěnými domy, jejichž štíty jsou vymalovány v pestrých barvách. Ano právě dříví je hlavní stavební materiál již po mnohá staletí zde, na dalekém severu, ať již posloužilo ke stavbě jednoduchých a účelných domků s pěstěnými travnatými střechami, nebo na stavbu kostelů a kostelíků se spoustou věžiček a vikýřů, které jsou nazdobeny mistrně vyřezanými draky. Takovým roubeným zázrakem je např. kostelík ve městečku Lom.

Tak jak jsou pestré a přívětivé barvy na štítech domů, tak jak je laskavá severská krajina, tak pohostinní a přívětiví jsou Norové, jejich pohostinnost je vždy na vysoké úrovni a nikdy se na vás nezačnou mračit, a tak se zde budete cítit jako doma a možná snad ještě i lépe.Typickým znakem tohoto národa je jeho úcta k rodině, přírodě a majetku a tak se zde nemusíte obávat krádeží a jiných nepoctivostí. Zbývá snad jen zmínit nějaký typ z norské kuchyně, jejímž hlavním znakem jsou ryby. Především treska, makrela, sleď, pstruh a losos. Velmi oblíbené jsou krevety a jiné plody moře. Také jehněčí maso se velmi často objevuje naservírované spolu s lehce dušenou zeleninou a brambory. Co vám můžeme doporučit? Vyloženě norskou specialitou je tzv. klippfisk, což je sušená, vykostěná treska, nebo jiný druh ryby, někdy bývá i nasolená. Dalším lahodným lákadlem  je lufetisk, je to opět sušená ryba, ale navíc je naložená do marinády a následně je povařená. To jsou ty z opravdu lepších lahůdek, můžete si však dát i dětmi velmi oblíbené rybí prsty, které pocházejí právě z Norska nebo cokoliv z mezinárodní kuchyně od těstovin přes pizzu až po pravý steak. Co ale opravdu každému zachutná, je plátek lososa na bílé žemli, který si koupíte na nejslavnějším rybím trhu v Bergenu. A cestou zpět domů si nezapomeňte zakoupit specialitu jako jsou kuličky ze sobího masa nebo sobí salám.

Tak zkuste i vy objevit a poznat Norsko, kouzelnou zemi severu, kde se narodily barvy ...

CK ERIKA TOUR
Špidlenova 442
513 01 Semily

Telefon: +420 235 360 028
Web: www.erikatour.cz
Email: erika@erikatour.cz

fax: +420 481 623 839
mobil: +420 604 366 379

Článek byl zobrazen 6 152 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy