Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Norsko - vyrazte za hranice všednosti

Pokud také patříte k milovníkům severských zemí a jejich krásné nedotčené přírody, jistě vás potěší nabídka společnosti Honza Nor s. r. o. Ta již od roku 1997 umožňuje zájemcům prožít příjemné chvíle v jedné z nejvyhledávanějších turistických oblastí Norska – Komuny Aure.

Po otevření hranic propukl mezi našimi spoluobčany hlad po poznání cizích zemí a celkem přirozeně většina z nich vyrážela na jih za mořem, sluncem a teplem. Ale časy se mění a dnes přichází doba, kdy se začíná projevovat touha po odpočinku spojená s klidem, minimem lidí, pryč od každodenních starostí a stresů provázejících většinu z nás. Proto je Norsko a severní státy ideálním místem pro relaxaci. Takováto dovolená se vyrovná pobytu v lázních – očistíte nejen své tělo, ale i ducha.

Cestovní kancelář Honza Nor s. r. o. nabízí ubytování v usedlosti nacházející se ve starobylém přístavu Eidestranda, který je po více jak 250 let ve vlastnictví rodiny Lindaasů. Usedlost se nachází na polosamotě, ale zároveň v blízkosti okresního města Aure ležícího na hranicích krajů More og Romsdal a Sor Trondelag. V Aure mohou návštěvníci uspokojit veškeré své potřeby, najdou zde totiž dva mini markety s potravinami, kde si mohou doplnit zásoby, a také několik obchůdků se suvenýry. K dispozici jsou jim zde také bankovní služby, policejní stanice, okresní úřad, pošta i základní lékařská pomoc.

Samotná oblast Komune Aure se rozkládá na ploše 840 km2 a žije zde okolo 3 350 obyvatel. Tento kraj je zajímavý také z historického hlediska, podle doložených pramenů si právě zde najímal mořeplavec Kryštof Kolumbus námořníky pro své objevitelské plavby do Ameriky. To znamená, že zdejší obyvatelé jsou prokazatelnými potomky vikinských válečníků a mořeplavců. Většina ze zdejších obyvatel se i dnes živí hlavně rybolovem. Jde o velice přátelské a pohostinné lidi, kteří si však střeží své soukromí a dodržují zažité zvyky a tradice.

Eidestranda - ubytování je zde velmi oblíbené nejen mezi zahraničními turisty, ale také mezi samotnými Nory a to zejména pro svou rozmanitost a možnosti zajímavých výletů. Ubytování je zajištěno v plně vybavených pokojích s vlastní kuchyňkou a sociálním zařízením. Hostům je k dispozici filetárna, mrazicí box na úlovky a chladírna na dovezené potraviny. Po celou dobu pobytu je možné využívat 24 hodinový servis nebo parkovací místo. Mezi prvními turisty, kteří začali využívat služeb společnosti Honza Nor s. r. o. byli převážně vášniví rybáři, postupem času se však klientela rozšířila o potápěče, cykloturisty a samozřejmě také lidi podnikající odtud výlety do blízkého i vzdálenějšího okolí.

Ve skutečnosti stačí odjet jen pár desítek kilometrů od přístavu a člověk se ocitne sám uprostřed panenské přírody, která vám připadá vzdálená jakoby tisíce kilometrů od veškerého dění. Najednou si připadáte, jako by ani žádná chaotická civilizace neexistovala. A když takto strávený den zakončíte večeří připravenou na grilu a posezením na břehu moře při západu slunce, tak to prostě nemá chybu.  Existuje spousta zaručených knižních průvodců, kteří vám poradí kam se vydat a co kde vidět, ale někdy od vydání uplyne delší doba a i v Norsku se předpisy a zákony rychle mění, což může vést ke komplikacím. Pokud budete mít zájem tuto nádhernou zemi navštívit, bez váhání se obraťte na společnost Honza Nor s. r. o, kde vám budou rádi nápomocni.

Vzhledem k rozlehlosti a kráse Norského království je těžké vybrat místa, která byste během vašeho desetidenního pobytu neměli vynechat. Společnost Honza Nor s. r. o. si dovolila pro všechny zájemce sestavit malého průvodce pro pobyt v Norsku. Jejím pracovníkům záleží totiž především na tom, aby dovolená každého jejich zákazníka byla co nejefektivněji využita, a aby z Eidestrandy odjížděl s pocitem spokojenosti a vědomím, že viděl to nejkrásnější a nejlepší co mohl za tak krátkou dobu stihnout. Zde je pár tipů na zajímavé výlety:

První den: Příjezd – jak jste již zjistili, cesta do přístavu Eidestranda je dlouhá zhruba 2 200 km a pro většinu lidí je také dosti únavná. Ubytujte se, uložte si věci a poté si řádně odpočiňte, abyste načerpali síly na další dny. Cestování po Norsku je krásné, ale vzdálenosti dost velké a dodržování dopravních předpisů důležité. Jinak hrozí vysoké pokuty a policie bývá nekompromisní.

Druhý den: Po řádném vyspání se ráno můžete seznámit s okolím přístavu Eidestranda, městečkem Aure nebo podniknout výšlap do okolních kopců, odkud se naskýtá krásný výhled na celou Eidestrandu.

Třetí a čtvrtý den: Kolem 7 hodiny ráno odjezd směrem na Orkanger po č. 680 a dále směrem do královského města Trondheim. Prohlídka města zabere asi 3 až 5 hodin. Za zhlédnutí stojí především katedrála Nidaros, stará pevnost, královský dům, rybí trhy, ale také starobylé centrum města s typickou dřevěnou architekturou a přístavními domky, ze kterých dýchá dávná historie. Na pustém ostrově je situována věznice Mukholmen. Z Trondheimu se můžete vydat až za Polární kruh. Pokračujte po cestě č. 6, která protíná celé Norsko a vede podél Trondheimského fjordu směrem dále na sever. Asi po 100km vás uvítá brána znázorňující polární záři – právě jste se ocitli v kraji Norland (Severní Norsko). Zde je dobré udělat malou zastávku, nachází se zde prodejna suvenýrů, malé informační centrum, stánky s občerstvením a WC. Poté pokračujte dále na sever a napojte se na jednu z největších norských řek Namsen. Zde vás ukazatel upozorní na“ Lososí akvárium„ vybudované přímo na řece. Jedná se o lidmi uměle vytvořený lososí přechod, který byl postaven tak, aby se minimalizovaly zásahy do okolní přírody – rozhodně stojí za prohlídku. Potom je již potřeba poohlédnout se po nějakém ubytování – informace poskytne Honza Nor s. r. o.

Na druhý den dojedete až na Polární kruh, kde vám za poplatek vystaví potvrzení o tom, že jste jej překročili. Jde o nehostinnou oblast, bez vzpřímeného stromového porostu, kde průměrná denní teplota nejteplejšího měsíce je 10°C. Přesto zde najdete prodejnu suvenýrů i restauraci. Po cestě zpět se můžete kochat krásnou severskou krajinou a při troše štěstí zahlédnout pasoucí se divoké soby, ale i vlky, rosomáky, lišky, tetřevy a jiná zvířata.

Pátý den: Po návratu z výletu je třeba si pořádně odpočinout. Aktivním odpočinkem bude procházka po blízkém okolí, ať již v národním parku Klakan či na sousedním ostrově Lesundoya, kde se nachází jeskyně a pozůstatky malé vojenské pevnosti. V letních měsících si můžete pochutnat na čerstvě nasbíraných borůvkách a brusinkách. Ale i podzim má své kouzlo - najdete tu spoustu hub. V přístavu Eidestranda se nachází prodejna čerstvých ryb za přijatelné ceny, které je otevřena každý den. Nejlépe chutnají grilované!

Šestý a sedmý den: Brzy ráno vyrazte do městečka Kristiansund, které má asi 15 tisíc obyvatel. Nejrychlejší a nejpohodlnější je cesta dvěma krátkými trajekty. Prohlídka přístavu a rybích trhů vám zabere asi hodinu. Poté pokračujte po silnici č. 668 směrem na Molde. Tato silnice se nazývá Atlantská cesta a je známá množstvím krásných a velice zajímavých mostů. Pokračujte do Alesundu, největšího města kraje More og Romsdal, kde je k vidění akvárium Fisker nesHus a také muzeum města s expozicí rybolovu v Arktidě. Jestliže budete pokračovat po silnici č. 39 a následně odbočíte na silnici č. 15, ocitnete se v nejúchvatnější a nejdivočejší části norské přírody. Na vyhlídce Dalsniba se ocitnete kousíček od ledovce Jostedalsbreen. V těchto místech je možné navázat na tzv. Zlatou cestu, jejíž součástí je i Orlí cesta a Cesta trolů. Zde se nabízí řada možností výletů, projet se můžete na lodi, po fjordu Geranger a další. Tato místa patří v letních měsících k těm nejnavštěvovanějším, proto si návštěvu rozdělte na dva dny, ať máte na vše čas. Přespání v některém z kempů není žádným problémem. Návrat z Andalsnes na Dombas a pak již po stejné trase jako jste přijeli Opdal – Orkanger – Kyrkeseaterora – Aure.

Osmý den: Můžete jen odpočívat a relaxovat. V případě zájmu vám Honza Nor s. r. o. zajistí výlet na moře z možností rybolovu nebo projížďku spojenou s poznáváním norské přírody i z té druhé strany. Vše pro rybolov vám bude za poplatek zajištěno. Vlastnoručně ulovená ryba přeci chutná nejlépe!

Devátý den: Tento den si užívejte dle svého uvážení. Pokud máte zájem podniknout ještě nějaký výlet, pracovníci Honza Nor s. r. o. vám rádi poradí. Jinak už se pomalu chystejte k odjezdu.

Desátý den: Odjezd
Několik rad na závěr:
Norské království má vysokou životní úroveň a podle toho jsou ceny na naše poměry dost vysoké. Je dobré se vybavit dostatečnou zásobou potravin odpovídající délce vašeho pobytu.
Se zamraženými a konzervovanými potravinami není problém na hranicích, ani s uložením v místě pobytu.

Vezměte si s sebou dostatečné množství Norských korun / NOK / a kreditní karty. Eury můžete platit během cesty, ale jelikož není Norsko členem EU tak v obchodech ani na čerpacích stanicích eury platit nelze.

Dále je třeba mít kvalitní obuv a oblečení – počasí je zde sice krásné, ale nevyzpytatelné. V letních měsících se však hodí i sluneční brýle a opalovací krémy. Nezapomeňte si přibalit léky, které užíváte.

Délku pobytu je možné upravit a zajistit dle vašich požadavků, společnost Honza Nor s. r. o. se snaží vyjít vstříc každému přání a jejich rady a pomoc jsou vám k dispozici po celou dobu pobytu. Pokud jste se rozhodli zažít něco netradičního a využít těchto služeb, nezbývá než poděkovat za váš zájem a důvěru a popřát krásnou dovolenou!

- PR článek -

Honza Nor s.r.o.
Nám. Tyrše a Fügnera 3
Mohelnice
789 85

www.honzanor.cz
honza.nor@centrum.cz

Tel.: 604 343 970, 605 910 353
Fax: 583 430 975

Pracovní doba: Po – Pá 9. 00 – 14. 00
Vedoucí firmy: Jan Šišma
Asistentka: Milena Strupková

Článek byl zobrazen 4 717 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy