Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Skandinávie - zájezdy nejen za fjordy

Kdo si chce vychutnávat krásy nedotčené přírody, úžasné scenérie, ledovce a fjordy, měl by se vypravit do chladných severských končin - tedy do Skandinávie. Sever Evropy má návštěvníkům rozhodně co nabídnout. Zájezd plný nezapomenutelných zážitků pro vás připravila CK Osvěta. 

Prahu opouštíme navečer a náš lehátkový autobus se vydává napříč Německem až k Severnímu moři. Pod Berlínem míjíme Tropical Island, mohutnou halu, kde se původně měly vyrábět vzducholodě a dnes je tu známý akvapark. Nočním trajektem se dostáváme do dánského Rodby a dalším pak až do švédského Helsingborgu. Cesta po švédském území je jednotvárná - samé usedlosti a statky, kolem kterých se pasou stáda krav a koní, jsou rozloženy po celé krajině mezi lesy a pastvinami. Prvním městem, kde máme naplánovaný program je švédský Göteborg. Zavítali jsme do námořního muzea a s velkým zájmem se prošli po palubě válečného křižníku i stísněnými prostory mohutné ponorky.


Foto: Lom

V odpoledních hodinách přejíždíme norské hranice na mostě nad prvním z norských fjordů - Iddefjord. První noc našeho pobytu v kouzelné norské přírodě trávíme v chatičkách v kempu u krásného jezera, plného lodiček, rybářů a racků chechtavých. Navečer se po kempu line vůně z domácí kuchyně a pije se české pivo. Není divu, každý má své zásoby, protože jídlo je tu všude drahé - večeře stojí 500 -700 Kč, půllitr piva zde vyjde na 200 Kč. 

Následující den stoupáme norskou krajinou na sever. Míjíme největší jezero Mjosa, jehož délka je 80 km a hloubka až úctyhodných 450 m. Na jeho konci se nachází město Lillehammer, v němž můžeme obdivovat domy z 16. století i věhlasný skanzen. Co však nesmíme opomenout, je návštěva olympijského centra z roku 1994 a slavné skokanské můstky. Autobus zastavuje nahoře nad nimi a my podél nich pěšky scházíme až k doskočišti. Právě zde si člověk uvědomuje jak náročný a nebezpečný a hlavně jak odvážný je let skokanů na lyžích. Můstky jsou nad městem, které leží v zálivu jezera, a dolů se naskýtají úchvatné výhledy.  


Foto: Troll

Nocleh máme v dalším ze severských kempů, ale už v srdci norského údolí Gubrandsdalen. Odtud budeme paprskovitě vyjíždět za poznáním hornaté střední části Norska. Je půl jedenácté v noci, slunce stále svítí nad obzorem a nikomu se nechce spát. V údolí pod námi protéká dravá řeka a její hučení je slyšet až do našeho kempu. U vedlejší chatky opékají lososa na ohni a tak si jdeme zazpívat u kytary slavné české trempské písničky. Je po půlnoci a stále je světlo asi jako u nás v létě ve 20 hodin. Okna zakrýváme tmavou dekou, abychom vytvořili tmu. Dnes je slunovrat a slunci se proto nechce jít spát. 

Ráno po snídani projíždíme trasu vedoucí horskou krajinou plnou přírodních scenérií. Obklopují nás vysoké kopce porostlé zelenými stromy. Stále vidíme nějakou dravou řeku nebo padající vodopády, které po skalách stékají do několika jezer. Vyjíždíme až na největší pohoří Norska - vrchol se nachází ve výšce 2 450 m a je pokryt sněhem a ledovci. Podél bočního ramene nejdelšího norského fjordu Sognefjord se přesouváme až k největšímu evropskému pevninskému ledovci Jostedalsbreen, u jehož mohutného splazu si děláme foto. Je dlouhý 100 km, mírně taje, má sytě modrou barvy a voda z něj odtéká do jezera pod námi. Celý den zakončíme opět v kempu, kam mezitím přijely další dva české autobusy. 


Foto: Geirangerfjord

Pokračujeme v programu - serpentinami sjíždíme dolů do malebného údolí, kde nás čeká to nejúchvatnější, co zájezd do Norska může nabídnout - nejkrásnější fjord Geiranger. Fjordy jsou ohromným přírodním bohatstvím Norska, jsou to mořské ruce s rozevřenými prsty sahající až 250 km do pevniny. Tato země o rozloze necelých 324 tisíc kilometrů čtverečních jich má nejvíce. Tvoří délku asi 21 tisíc kilometrů, což je polovina rovníku. Fjordy vznikly před 5 miliony let a všechny jsou nádherné! Ten, v němž nyní trávíme dvouhodinovou plavbu výletní lodí, je opravdu fenomenální. 

Cestou vidíme zaparkované námořní lodě s kapacitou až 2 tisíce pasažérů, neskutečné množství padajících vodopádů, z nichž vynikají soustavy sedmi kaskád třistametrových “Sedmi sester“. Je to něco úchvatného. Vše si později vychutnáváme ještě z nadhledu, z výšky 1 450 metrů z vrcholu skalnatého kopce Dalsnibba, kam vyjíždějí autobusy plné turistů z celého světa. Následující den prozkoumáváme věhlasnou cestu Trollů, bájných postav a místních skřítků, kterých jsou plné prodejny suvenýrů. Projíždíme divokým údolím Romsdalen, stavíme u převislé horolezecké stěny Trollů a pouť krajinou končíme navečer v typicky norském městečku Alesund. Pro své domky rozeseté na ostrůvcích a březích Atlantského oceánu je nazýváno “Perlou nebo klenotnicí secesního umění“. 


Foto: Alesund

Cestou domů stavíme v hlavním městě Norska, Oslu. Má více než půl milionu obyvatel, je předěleno řekou na dvě půlky a připomíná velké rekreační středisko. Jsou tu skokanské můstky, turistická centra, rozlehlé parky a hlavně plno zeleně a mořských fjordů. Nachází se tu na 50 muzeí a galerií, z nichž nejznámější je muzeum Vikingů, Kontiki a Fram. Všechny vypovídají o dávné minulosti Norska, zejména o období dobývání severního i jižního pólu a cest do Ameriky. Mezi slavná jména patří například Roald Amundsen, Thor Heyerdahl a F. Jansen.

Po celém Norsku se nepije alkohol nebo jen zřídka. Víno a “tvrdý“ alkohol je možno koupit pouze ve specializovaných prodejnách a je dost drahé (0, 7 l vína = 600 Kč). Norové jsou takoví samotáři, mají tvrdé zákony a žijí hlavně v samostatných chalupách nebo osadách a málo se sdružují. Přesto jsou zdvořilí, i když pobývají v drsných podmínkách. Například léto jako u nás, pokud se vůbec povede a neprší, mají pouze 3 měsíce. 


Foto: Oslo - opera

Poslední den zájezdu trávíme v dánské Kodani. Je sobota a nejdelší pěší zóna v Evropě Stroget je plná korzujících lidí, hlavně cizinců. Tady oproti Norsku je alkohol povolen - jsou plné hospody a všude nepořádek. Stačíme se ještě projet lodí po zálivu, navštívit “Malou mořskou vílu“, inspirovanou pohádkou Hanse Christiana Andersena a vyřádit se v nejstarším zábavném parku Tivoli. Večer odjíždíme do ČR a na severské státy nám zůstane jen krásná vzpomínka. Do Skandinávie, na trasu dlouhou 5 300 km, se vrátíme až při prohlížení pořízených fotek nebo DVD. Na poznávací zájezdy ke krásným, ale drsným severským fjordům, se někdy můžete vydat s CK Osvěta.  

Zápisky z cest - Josef Sklenář, CK Osvěta

CK OSVĚTA
Tlustice 161
268 01  Hořovice

Tel. : 314 000 999

ischia@ck-osveta.cz 
www.ck-osveta.cz, www.i-dovolena.cz

- PR článek -

Článek byl zobrazen 4 681 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy