Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Oslo – návštěva ve svatém městě

V jihovýchodní části Norska se v oblasti Oslofjordu rozkládá hlavní město země a jedna z největších metropolí Evropy – Oslo. Je jedinečné nejen svými památkami, historií a kulturou, ale také svou unikátní polohou uprostřed zelených kopců a ve stínu hor. Součástí Osla je navíc ještě 40 ostrovů a 343 jezer.

Město bylo založeno v roce 1048 králem Haraldem III. a získalo název Oslo – ve staronorštině toto slovní spojení „os lo“ znamenalo „svaté město“. Poté město změnilo několikrát své jméno, bylo nazýváno Christiania, později Kristianie až se nakonec v roce 1925 vrátilo k původnímu názvu Oslo. Bouřlivý rozvoj města nastal až v závěru 19. století, kdy převzalo od Bergenu roli nejdůležitějšího norského města. Dnes se Oslo rozkládá na ploše 454 km², čímž se řadí mezi nejrozlehlejší hlavní města Evropy.

Je také jedním z nejvýznamnějších námořních přístavů Norska, důležité hospodářské, kulturní a politické centrum země. V přístavu kotví zámořské obchodní lodě a vyplouvají odtud trajekty do Dánska i Německa. Oslo je však také důležitým železničním a silničním uzlem.

Centrum města je plné muzeí, galerií, parků, moderních budov, památek i veřejných institucí, jako je třeba Norská akademie věd, Výbor pro udílení Nobelovy ceny míru a četné vysoké školy. To vše je možné obejít pěšky, většina památek se navíc nachází relativně blízko sebe, v pěším dosahu od centra.

Středem západní části města prochází rušná ulice Karl Johans Gate vybudovaná ve druhé polovině 19. století, jejíž spodní část je určena pouze pro pěší, horní pak slouží k průvodům. Je nejslavnější a nejrušnější tepnou v Oslu, každý den tudy projde okolo 100 tisíc chodců. Ulici kromě několika předních norských institucí lemují četné obchodní domy, specializované prodejny a stravovací zařízení. Této rušné městské tepně dominuje jezdecká socha norského a švédského krále Karla Johana z roku 1875. Tento vládce nechal postavit Královský palác a dal ulici své jméno.

Královský palác Slottet situovaný na návrší Karl Johans Gate se začal budovat v roce 1836 podle návrhů architekta plukovníka H. D. F. Linstowa. Na výzdobě královského sídla však pracovalo ještě mnoho dalších významných umělců té doby. Dokončení se palác dočkal v roce 1848 a byl slavnostně otevřen Oskarem I. Jako sídlo králů začal palác sloužit teprve v roce 1905, kdy získalo Norsko samostatnost. Stavba se během let své existence několikrát podrobila rekonstrukcím a architektonickým úpravám, poslední práce proběhly na konci 20. století. Palác má celkem tři křídla a každé má tři podlaží. Objekt obklopují zahrady Slottsparken, které jsou volně přístupné návštěvníkům. V parku je uchována nádherná sbírka výtvarného umění.

Dalšími významnými budovami na ulici Karl Johans Gate jsou Národní divadlo, Historické muzeum, Národní galerie a Univerzitní komplex. Národní galerie opatruje nejobsáhlejší veřejnou sbírku obrazů, soch, kreseb a rytin. Dobře je zde zastoupeno také vizuální umění do roku 1945, zejména tedy impresionismus a romantismus. Významná je zdejší knihovna, která je se svými 50 tisíci svazky nejlepší uměleckou knihovnou v Norsku. Historické muzeum je institucí, které pod sebe zahrnuje tři univerzitní muzea – Národní sbírku starožitností, Národopisné muzeum a Sbírku mincí a medailí. Všechny exponáty dokumentují norské i mezinárodní dějiny od prvního osídlení až do dnešních dní.

Snad nejznámější dominantou Osla je tmavočervená budova radnice Rådhuset s dominantními věžemi. Budova radnice byla otevřena v roce 1955 při příležitosti 900. výročí založení Osla. Původně se tato moderní stavba setkala s odporem místních obyvatel, později si však na ni natolik zvykli, že ji dnes považují za neodmyslitelnou součást města. V tomto administrativním centru metropole s přepychovým slavnostním sálem bývá každoročně 10. prosince udělována Nobelova cena míru. Díla minulých i současných nositelů Nobelovy ceny jsou prezentována v bývalé budově železničního nádraží Uestbanen, která byla přeměněna na sídlo Nobels Fredssenter.

Velmi rušným místem je původní loděnice Aker Brygge, kde se dnes nachází významné nákupní středisko se spoustou prodejen a nejrůznějších restaurací. Mnohé z původních skladů se dočkaly po uzavření loděnice v roce 1982 obnovy. Můžete si proto všimnout, jak se zde snoubí stará a moderní architektura. Přestavba se tak vyvedla, že získala dokonce mezinárodní uznání.

Ve východní části centra města se rozkládá čtvrť Kvadraturen – česky Čtyřúhelník. Přestože se z doby jejího vzniku podařilo dochovat jen málo původních domů, neustále vyniká zajímavou historickou architekturou a četnými muzei. Na tomto území žije poměrně multikulturní obyvatelstvo, které provozuje pestrou směsici restaurací a etnických prodejen.

Za návštěvu v Kvadraturenu stojí Muzeum odboje, které seznamuje návštěvníky s obdobím německé okupace v letech 1940 – 1945. Hrázděný seník Høymagasinet pochází z roku 1845 a jeho interiér dnes ukrývá modely přibližující historii městských objektů. V bývalé městské radnici z roku 1641 nyní sídlí Divadelní muzeum, jež popisuje dějiny divadelního umění v Oslu od jejich počátků v 19. století. V nově zřízeném Muzeu současného umění si můžete prohlédnout kolekci norského a mezinárodního moderního umění od poválečného období až do dnešních dní. Sídlí ve velkolepém secesním objektu na Bankplassen, kde se dříve nacházelo sídlo Norské banky. Dalším z mnoha muzeí nacházejících se v této části Osla je Muzeum norské architektury založené roku 1975, které je zaplněno modely památných i poměrně nových budov.

Dominantou a hlavní turistickou atrakcí Osla je pevnost Akershus Slott z roku 1299, která střeží přístav a celou oblast Oslofjordu. Je nejzachovalejší středověkou pevností a hradním komplexem v Norsku. K nejvýznamnějším okamžikům v dějinách pevnosti patřilo obléhání švédským králem Karlem XII. v roce 1716, kterému odolala. Pevnost je dodnes využívána armádou, je však částečně přístupná i veřejnosti. Nachází se v ní mimo jiné hrobky několika členů královské rodiny a dvě muzea s vojenskou tematikou. Užívá se jako hlavní dějiště oficiálních vládních akcí.

Norský parlament zasedá v honosné budově Stortingetu jejíž stavba byla započata roku 1861. O pět let později zde poprvé zasedal parlament. Budova ze žlutých cihel a soklu z načervenalé žuly byla postavena podle plánů švédského architekta Emila Victora Langleta. Interiéry byly vymalovány nejlepšími norskými umělci, k přepychové výzdobě patří také tapisérie a sochy umístěné v hale. Nejnovějším architektonickým skvostem Osla je budova Opery.

Na konci Oslofjordu, nedaleko centra, se rozkládá poloostrov Bygdøy, kde dnes stojí luxusní obytná čtvrť a skanzen Norsk Folkemuseum se souborem 155 historických středověkých budov. Navštívit zde můžete muzeum Kon-Tiki, kde si můžete prohlédnout například rákosový člun Ra II., nebo také zbytky slavného voru Kon-Tiki mořeplavce a vědce Thora Hayerdala. Ten vedl ty  nejodvážnější dobrodruhy, aby společně celému světu dokázali pravdivost teorie o možnostech plavby dávných kultur na jiné kontinenty. Na poloostrově se nachází také jedny z nejoblíbenějších norských pláží: Huk a Paradisbukta. Bygdøy je oblíbeným a vyhledávaným cílem turistů.

Na okraji Osla najdeme nejrozlehlejší norský park. Je jím Vigelandsparken s 212 skulpturami vyjadřujícími lidské vlastnosti, touhy a celý lidský život od narození až po stáří. Parku dominuje monolit s výškou 17 metrů, který představuje spletenec 121 lidských těl a navzájem se podepírajících lidských postav. Dále za městem můžete navštívit zoologickou zahradu, Geologické muzeum nebo největší botanickou zahradu v Norsku. Oslo je rovněž centrem mnoha kilometrů běžeckých tratí a osmi sjezdovek alpského lyžování. V roce 1952 se zde konaly zimní Olympijské hry. Z centra se trolejbusem dostanete ke skokanskému můstku Holmenkollen.

- jap -

Předchozí články z Norska:
Norsko, Norsko a zase Norsko …
Norsko - vyrazte za hranice všednosti
Norsko neznámé
Norsko - kouzelná země severu
Norský Geirangerfjord – nejkrásnější na světě
Národními parky Laponska
Výšlap na Rondslottet v norském pohoří Rondane

Článek byl zobrazen 9 424 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy