Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sognefjord – norský velikán

Na západním pobřeží Norska se do pevniny zarývá jeden z nejkrásnějších fjordů v zemi. Jde o Sognefjord, který je s délkou 206 km také fjordem největším, táhne se od souostroví na západě až ke Skjoldenu a parku Jotunheimen na východě. Kolem břehů se tyčí hory do výšky až 2000 metrů, na některých z nich jsou dokonce ledovce.

Sognefjord se nachází přibližně 300 km severozápadně od hlavního města Osla. Jeho maximální hloubka je 1308 metrů a drží tak prvenství také jako nejhlubší norský fjord. Jeho průměrná šířka je okolo 4,5 km. Díky tomu, že se zařezává hluboko do poloostrova, je obklopen mohutným pohořím Jotunfjeldem a Jostedalsbrae s rozsáhlými ledovci. Sognefjord se ve vnitrozemí dále větví do všech možných směrů, jeho pět velkých ramen se rozdělilo do dlouhých fjordových výběžků, z nichž každý se pyšní svou osobitou krásou. Fjordy Fjærlandsfjord, Sogndalsfjord, Lustrafjord, Årdalsfjord, Lærdalsfjord, Aurlandsfjord a Nærøyfjord společně vytvářejí jednu z nejúchvatnějších přírodních scenérií na světě.

První turisté zavítali do Sognefjordu už před více než 150 lety. Tehdy se sem cestovalo pouze výletními loděmi, zatímco dnes brázdí zdejší vody trajekty a pobřežní lodní express Hurtigruten. Po silnici E16 a 55 je možné se do blízkosti fjordů dostat také auty a autobusy.

V oblasti Sognefjordu se nachází řada turisticky atraktivních lokalit, které stojí za to navštívit.  Malebné letovisko Balestrand je obklopeno krásnou, ale drsnou přírodou, díky které je hojně vyhledáváno. Za širokými a úrodnými pásy podél břehu se zvedají mohutné štíty a ledovce. Z Balholmu v centru města se naskýtá úchvatné panorama na celý fjord, které sem láká turisty ze všech koutů světa. Největší dominantou Balestrandu je Kvikne´s Hotel Balholm – okázalá dřevěná stavba z roku 1877. Hotel byl postaven ve stylu horské chaty a vyniká halou s řezbami draků a uchovává také obsáhlou uměleckou sbírku. V centru města najdete také dvě pohřební mohyly pocházející přibližně z roku 800 po Kristu. Jedna z těchto mohyl ukrývá legendárního severského mytologického krále Bele.

Jestliže se zajímáte o světskou architekturu, zavítejte do vesničky Vik, v jejímž okolí stojí dva významné kostely. Jde o roubený kostel Hopperstad z roku 1130 a románský kamenný kostel. U přístavního mola se navíc vypíná 26,5 metrů vysoká socha mytického hrdiny Fridtjova, která je darem císaře Viléma II. Ve vesnici Kaupanger v sadovém kraji Sogndal rozprostírajícím se kolem Sogndalsfjordu, se nachází roubený kostel z 12. století. Nedaleko se nachází skanzen Sogn Folkemuseum, který uchovává 32 historických objektů.

Rybářsky velmi oblíbený je nejzazší cíp fjordu, ve kterém teče bystřina Årøyelva, v níž žijí lososi dosahující opravdu úctyhodných rozměrů. Rekordní zaznamenaný úlovek vážil 34 kilogramů. Táhnoucím rybám zde stojí v cestě Helvetesfosen – Pekelný vodopád. Rybářská místa nacházející se pod ním jsou sarkasticky nazývána jako „plošiny zoufalství“.

Dalším zajímavým střediskem je Lærdalsøyri, které ukrývá soubor krásných dřevěných staveb z 18. a 19. století. Najdete zde také Norské centrum divokých lososů, které má na březích řeky Lærdalselvy pozorovatelny, ze kterých je možní táhnoucí lososy sledovat. V Lærdalu stojí Borgund Stavkirche, což je roubený kostel zasvěcený apoštolu Ondřejovi. Jako jediný se dochoval ze středověku až do dnešních dní a navíc v původní podobě. Pochází z roku 1150 a byl vystavěn výhradně ze dřeva. Velmi prostý interiér osvětluje několik malých otvorů vysoko ve zdech. Zvenčí má kostel nádhernou výzdobu ve formě dřevořezeb, zvířat připomínajících draky, dračí hlavy a runové nápisy. Volně stojící zvonice se pyšní středověkým zvonem, kazatelna pochází z 16. století.

Pokud se chcete z Lærdalu dostat do Aurlandu, využijte tzv. Sněžné cesty vedoucí přes hory. Ta je ale průjezdná pouze v létě, a i v tomto období ji lemují sněhové závěje. V listopadu roku 2000 byl do hory vyhlouben 24,5 km dlouhý tunel, který dnes umožňuje návštěvu vzdálenějších míst.

V Aurlandsvagenu se dochovalo mnoho původních budov, mimo jiné i penzion Åbelheim z roku 1770. Významnou památkou je kamenný kostel z 13. století, který uchovává vitrážové panely od Emanuela Vigelanda. Toto městečko je skvělým výchozím bodem pro pěší túry do údolí Aurland. Po silnici č. 601 se dostanete k nejmenšímu roubenému kostelu v zemi zvanému Undredal. Směrem na západ leží Gudvangen, odkud vyplouvají trajekty do různých koutů Sognefjordu.

Oblastí Sognefjordu prochází jedna z nejúchvatnějších železničních tratí na světě. Flåmsbanen je dlouhá jen něco málo přes 20 km, ale mezi Myrdalem na náhorní plošině a Flåmem u břehu Aurlandsfjordu překonává výškový rozdíl 864 metrů. Železnice je v provozu od roku 1942, prochází 20 tunely a nabízí strhující výhledy na hory, vodopády, skalní útvary a malebné vesničky. Vlak zastavuje na devíti místech, na jedné z jeho zastávek se můžete pokochat dechberoucím vodopádem Kjofossen. Dalším překrásným vodopádem ve fjordu je Kvinnefossen, který vytvořila řeka Kvinna. Voda se zde řítí z výšky 120 metrů.

Perlou Lustrafjordu je roubený kostel Urnes, který byl jakožto památka hodna ochrany, zařazen na Seznam světového dědictví UNESCO. Kostel byl vystavěn v letech 1130 – 1150 z trámů, které se podařilo dochovat z původního kostela z 11. století, který v těchto místech stával ještě před ním.

- jap -

Předchozí články z Norska:
Tromsø – Paříž severu
Oslo – návštěva ve svatém městě
Norsko, Norsko a zase Norsko …
Norsko - vyrazte za hranice všednosti
Norsko neznámé

Článek byl zobrazen 7 185 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy