Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kristiansand

Město Kristiansand ležící na samotném jihu Norska je správním střediskem provincie Sørlandet, která je známá jako Sluneční pobřeží a stala se rájem výletníků. Bylo založeno v roce 1641 a v tomtéž roce již obdrželo městská práva a obchodní privilegia. Dnes je se svými 75 tisíci obyvateli pátým největším městem v Norsku, které láká mnoha zajímavostmi.

Jižní část Norska, ve které se Kristiansand nachází, je pro Nory něčím takovým, jako pro Čechy dovolená v Itálii či Chorvatsku. Díky své jižní poloze má tato oblast nejvíce slunných a teplých dnů v celém Norsku. Každoročně sem proto přijíždějí tisíce norských občanů, aby si užili klidu a strávili v teple svou letní dovolenou. Poslední dobou však začalo město a jeho okolí přitahovat i zahraniční návštěvníky. Najdete zde písečné pláže, romantické ostrůvky, můžete si užívat vyjížděk na lodi, rybaření a dalších atrakcí.


Autor: Marius  Watz

Město bylo založeno v roce 1641 v renesančním stylu jako obchodní středisko, které mělo podněcovat rozvoj této velice strategicky důležité oblasti. Dánský král Kristián IV. (po němž je město pojmenováno) mu také udělil různá obchodní privilegia a na 10 let město osvobodil od placení daní. Kristiansand je dnes zajímavým místem, kde se mísí staré a nové vlivy. Centru města se díky jeho tvaru a přísně pravoúhlému uspořádání ulic říká Kvadraturen neboli „čtverčík“. V současnosti se zde mimo jiné nalézá obrovský nákupní komplex se sítí pěších okruhů.

Oblíbenou městskou čtvrtí je historický Posebyen, jehož obyvatelé udržují historické objekty v dobrém stavu. Prohlédnout si zde můžete několik bloků tradičních bílých norských dřevěných domků z 18. a 19. století. V těchto domech žili v minulosti vojáci, samotný název Posebyen pochází z francouzského slova „reposer“, což znamená „odpočívat“. Těmto stavbám se podařilo přečkat mnoho požárů, rozmary počasí i hrozby demolic. Oblast, kde se vyskytují, se stala módní adresou a místní obyvatelé se o své domovy pečlivě starají.

V roce 1677 byla ve Východním přístavu postavena pevnost Christiansholm Festning a byla považována za jednu z nejvýznamnějších v zemi. V roce 1807 se pevnost stala dějištěm bitvy a pomohla odrazit útok obávané anglické válečné lodi Spencer. V současnosti je přístupná veřejnosti a pořádají se v ní prohlídky. Dominantou Kristiansandu je zajímavá novogotická katedrála Dokirken dokončená roku 1885, která má kapacitu až 2000 věřících. Je již čtvrtou katedrálou vztyčenou na tomto místě. Ve východní galerii uchovává varhany z roku 1967 s 50 píšťalami. Na oltáři je možné si prohlédnout malbu od Eilifa Peterssena, jež zachycuje Ježíše v Emauzích.

Ve městě byste neměli vynechat návštěvu šlechtického sídla Gimle Gård postaveného pro zámožného rejdaře Bernta Holma na přelomu 18. a 19. století v neoklasicistním slohu. Pro stavbu je charakteristická kolonáda, interiér ukrývá krásný empírový nábytek. Stěny jsou vyzdobeny obrazy ze 17. a 18. století, které namalovali dánští, němečtí, italští a holandští umělci. Většina z těchto děl byla součástí Holmovy soukromé sbírky. Od roku 1985 v domě sídlí muzeum, které představuje návštěvníkům život norské buržoazie. Lidem je také umožněna prohlídka honosných salonů nebo kuchyně v suterénu.

Prohlídku města doplňte ještě skanzenem Vest-Agder Fylkesmuseum, který byl založen v roce 1903 a uchovává soubor dřevěných budov ze všech koutů provincie. Kromě městských domů jsou zde k vidění také obchody, dílny, dvory a lázně z 19. století. Hlavní muzejní budova uchovává expozici tradičních lidových krojů a ukázku rustikální výzdoby zvané „rosemalt“. Nedaleko muzea stojí jeden z nejstarších norských kostelů Oddernes Kirke z roku 1040.

Zajímavé je nejen centrum města Kristiansand, ale také jeho blízké okolí. Krajina je porostlá lesy, vyskytují se zde i planiny, poklidná jezírka, zemědělská půda a pás pobřeží. Asi 10 km na východ od centra města se rozkládá Kristiansand Dyrepark – největší zoologická zahrada v zemi, kde můžete obdivovat vlky, rysy, losy, tetřevy hlušce a výry velké. Jsou zde však k vidění také zástupci vzdálenějších lokalit, jako například žirafy, lidoopi, aligátoři nebo hroznýši. Mezi vyhledávané atrakce patří bobová dráha, bazén s vlnobitím a skluzavky. Ještě o něco dále je Muzeum železnice, kde vás průvodce provede hangárem na lokomotivy a dílnami. Původní trať úzkokolejky vedoucí z Kristiansundu byla uvedena do provozu v roce 1896 a k ukončení provozu došlo roku 1962.

Kristiansund každoročně v červenci pořádá několikadenní hudební festival Quart Festival, který je největším svého druhu v Norsku a pyšní se také nejvíce návštěvníky. V době jeho konání se do města sjíždějí muzikanti nejen z celého Norska, ale také mezinárodní umělci. Ve městě sídlí Adgerská univerzita, kterou navštěvuje kolem 6 a půl tisíce studentů. Je pátá největší v Norsku a nabízí studium celkem na pěti fakultách: Humanitní a pedagogické, Ekonomických a sociálních věd, Umění, Strojírenské a Fakultě zdraví a sportu.

- jap -

Předchozí články z Norska:
Oslo - Karl Johans Gate
Oslo - Slottet
Oslo - Akershus Slott
Norský Bergen – brána k fjordům
Lillehammer – sportovní i odpočinkový

Článek byl zobrazen 5 350 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy