Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Oslo - Akershus Slott

Celé Oslo a především oblast Oslofjordu s přístavem, střeží hrad ze 13. století nazývaný Akershus Slott, který je nejzachovalejší středověkou pevností a hradním komplexem v Norsku. Bezpečně chrání norskou metropoli již po více než sedm století.

Pevnost společně s hradem začal budovat norský král Håkon V. Magnusson v roce 1299, ale od té doby se dočkala četných změn a rekonstrukcí. Akershus Slott byl od doby svého vzniku trnem v oku majetku chtivých Švédů, ale i jiných nájezdníků. Všichni se jej snažili zmocnit, ale pevnost dokázala odolat velkému množství tlaků. Poprvé na něj v roce 1308 neúspěšně zaútočil švédský vévoda Erik Sodermanland, který ještě téhož roku získal švédský trůn.


Autor: Christian y Sergio Velasco

V roce 1527 byly obě stavby zasaženy požárem, který je silně poškodil. K nejvýznamnějším okamžikům v dějinách pevnosti patřilo obléhání švédským králem Karlem XII. v roce 1716, kterému naštěstí odolala. Král Christian IV. poté nechal pevnost přestavět na renesanční zámek s mohutnou hradbou, na níž jsou umístěna historická děla. V 19. století obranná funkce pevnosti pozbyla na významu a tak se Akershus Slott stal vojenským administrativním centrem. V dnešní době je pevnost z části využívaná armádou a z části je určena pro veřejnost. Zároveň je také hlavním dějištěm oficiálních vládních akcí.

Pevnost je dnes tvořena čtyřiapadesáti rozmanitými historickými objekty, několika muzei a obrannými prvky. Nádvoří Borggården ve středověku rozdělovala mohutná věž Vågehalsen, kterou však roku 1527 zničil požár a dnes jsou na místě patrné jen její fragmenty. Poté bylo založeno renesanční nádvoří, na němž byly vztyčeny dvě věže Romerikstårnet a Blåtårnet.

Akershus Slott uchovává mimo jiné hrobky několika členů královské rodiny, které jsou uloženy v Královském mauzoleu. To obsahuje mimo jiné také ostatky Sigurda Jorsalfara, Haakona VII. a jeho manželky Maud, Olafa V. a Marthy. V pevnosti najdete i muzea s vojenskou tematikou, jako je například Muzeum domácího odboje za II. světové války. Při prohlídce uvidíte pohádkové sály, zámeckou kapli, královskou hrobku a také modely zámku od jeho původní podoby po současnou. Snad nejkrásnějším sálem je Sál Kristiána IV., který byl v 17. století součástí soukromých komnat dánského krále a královny. V 19. století se proměnil ve vojenský arzenál a po obnově nyní slouží jako vládní recepce. Obdivovat v něm můžete krásnou tapiserii Rideskolen, kterou v roce 1650 utkal E. Lyniers podle návrhu J. Jordaiense.

Krásný je také Olafův sál (původně Severní sál), který byl v roce 1976 zrenovován a pojmenován podle norského krále Olafa V. žijícího v letech 1903 – 1991. V Romeriksově síni je umístěn krb s erbem generálního guvernéra Christophera Urna a jeho manželky. Krb byl vystavěn v letech 1634 – 1642.  Po mnoha letech byl roku 1900 nalezen v jiné budově a navrácen do pevnosti. Sklepení hradu byla v letech 1500 až 1700 užívána jako žalář, jedna z kobek byla dokonce nazývána Čarodějnické doupě.

- jap -

Předchozí články z Norska:
Norský Bergen – brána k fjordům
Lillehammer – sportovní i odpočinkový
Stavanger - je libo sardinky?
Špicberky
Oslo - Rådhuset

Článek byl zobrazen 4 589 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy