Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Oslo - Historisk Museum

Pod názvem Historické muzeum se ukrývají tři významné instituce Osla. Jde o univerzitní muzea – Národní sbírku starožitností, Národopisné muzeum a Sbírku mincí a medailí. Všechny tři instituce dokumentují norské a mezinárodní dějiny od prvního osídlení až do dnešních dní.

Historické muzeum se stalo vyhledávanou turistickou atrakcí norské metropole, vystavuje totiž vzácné exponáty z vikinské éry a ze středověku. Obzvlášť dobře je zastoupeno středověké náboženské umění. Další cenností, kterou muzeum opatruje, je bohatá kolekce inuitské kultury.

Muzeum sídlí v budově, kterou koncipoval Henrik Bull, a dokončena byla v roce 1902. Exponáty jsou rozmístěny do čtyř podlaží. V přízemí naleznete Národní sbírku starožitností, v prvním patře se nachází Sbírka mincí a medailí, která se o prostory dělí s Národopisným muzeem. Předměty z jeho sbírek uvidíte také ve druhém a třetím patře. Informace o vystavěných předmětech si můžete přečíst v norštině, angličtině a němčině.

K nejvzácnějším exponátům Historického muzea patří například dřevěná socha Panny Marie s Ježíškem, která pochází pravděpodobně z roku 1250 a dokládá zručnost norských řezbářů 13. století. Většina původní polychromie vydržela neporušena. Nádherný je také složitě vyřezávaný portál pocházející z roubeného kostela Al Kirke. Byl vytesán roku 1150 a řadí se k několika málo dochovaným dřevěným objektům z raného středověku nalezeným v Evropě. Na některých místech se dokonce dochovala i původní malba.

V místnosti věnované vikinské éře najdete vikinské meče jemně zdobené stříbrnými a měděnými dracouny, které na nich vytváří jakési geometrické vzory. Meče byly objeveny ve vikinských pohřebních mohylách. V oddělení polárního národopisu můžete obdivovat Inuitskou masku pocházející z východního Grónska. Zosobňuje „tupilak“ – postavu oživenou prostřednictvím čarodějných rituálů, která své oběti přináší neštěstí.

Další významnou památkou, kterou muzeum uchovává je tibetské Kolo života. Jde o malbu znázorňující démona jako symbol zla, které je nedílnou součástí života. Kolo je v pohybu udržováno temnými silami, jakými jsou například žádostivost, nevědomost či agresivita. Nelze nezmínit ještě další unikát, kterým je africká stolička pocházející z bulijské školy konžských mistrů. Byla vyřezána v roce 1850 a představuje klečící postavu ženy – pravděpodobně sestru či matku náčelníka. Dokládají to četné jizvy od rozsáhlého tetování nebo i její typický účes.  

- jap -

Předchozí články z Norska:
Kristiansand
Oslo - Karl Johans Gate
Oslo - Slottet
Oslo - Akershus Slott
Norský Bergen – brána k fjordům

Článek byl zobrazen 3 753 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy